donderdag 14 juni 2007

Groen in de buurt

Situering

1990: Groene Banaan als pasmunt

Bij de inplanting van de Nieuwe Wijk verdween in 1990 ca 3 ha vlakbij deze drukbebouwde buurt. Bij de discussie die hierbij ontstond diende de groene banaan als pasmunt!
De milieudienst schuifde de ontwikkeling van de volledige groene banaan als Klein LandschapsElement naar voren. Zowel het Gemeentelijk Natuurontwikkelingsplan (GNOP) als het Ruimtelijk Structuurplan Gent onderstrepen overigens het grote belang van de Groene Banaan.

2006/2007: Groene Banaan gehalveerd

Eind vorig jaar werd er echter toestemming verleend aan Infrabel om het vormingstation Gent-Zeehaven uit te breiden en werksporen aan te leggen ter ondersteuning van de werken in de buurt van het St. Pietersstation. Daardoor verdwijnen nogmaals 5 ha waardevol groen in deze wijk met grote nood aan meer groen.

Ter compensatie van deze groen komt er groen aan de Snepbrug (de andere kant van Gent). Met deze groencompensatie is deze buurt echter niet gebaad. Wetende dat ook de Dampoort nog heel wat ontwikkelingen gepland worden (de Oude Dokken, stadsuitbreiding, ... ) wordt deze nood aan groen overigens nog steeds groter. Bij deze projecten wordt immers enkel invulgroen gepland.

Wat brengt de toekomst?

In het programma van de gebiedsgerichte werking staat dat de stad een akkoord heeft met de NMBS rond de Groene Banaan en dat er overleg zou komen met de bewoners. Ondertussen is deze groene banaan gehalveerd. We vragen ons daarom af wat de toekomst brengt!


Onze vragen:

- Waarom moest de Groene Banaan zo snel en zonder overleg gehalveerd worden?
- Waarom kon de uitbreiding van rangeerstation zeehaven niet in de zeehaven zelf gebeuren, waar er nog veel ruimte is en weinig omwonenden hinder zouden ondervinden?
- Zijn deze werksporen van tijdelijke aard? Is er een weg terug?
- Waarom was er geen milieu effecten rapport (MER) i.v.m. de impact op de dichtbevolkte en kansarme wijk vlakbij het vormingsstation?
- Waarom werden de omwoners werden niet ingelicht of gehoord?

- Wij hopen op een groencompensatie in de directe omgeving van Dampoort tot Hoge Weg. Wij denken daarbij aan de herinrichting en herwaardering van de terreinen aan de Hoge Weg en St.-Bernadettestraat. Hier kan een nieuw St. Baafskouterpark of Groene Valleipark ontstaan met veel groen en zachte recreatie. Als we goed zijn ingelicht wordt daar echter stadsuitbreiding gepland!

Geen opmerkingen: