dinsdag 12 juni 2007

De problematiek: water(overlast)

Situering:

Wateroverlast.

De waterhuishouding in de buurt is zwaar verstoord. De rietgracht slaagt er niet meer in het vele regenwater tijdens zomerse buien af te voeren. De voorbije jaren waren er meermaals overstromingen.

Dit gebeurde frequent in de onmiddellijke omgeving van de rietgracht, maar ook in de belendende straten was er al wateroverlast: in de "Nieuwe Wijk", de Spitaalpoortstraat, de Striemenbergstraat, de Visitatiestraat, …

Wij stellen vast dat de globale waterhuishouding ontregeld is ten gevolge van foutieve technische inschattingen bij de uitbouw vwateroan het riolenstelsel. Hierdoor stroomt het hemelwater bij hevige of aanhoudende regenval niet snel genoeg weg.

Het risico wordt nog groter!

Door een nieuwe overloop van het infiltratiebekken van de NMBS (bij het vernieuwde vormingstation) wordt deze kwestie nog veel urgenter.

Voor zover wij kunnen inschatten geen watertoets gebeurd bij de uitbreidingsaanvraag van de NMBS (niet in de aanvraag van 2006, noch in deze van 2004). Omwonenden vrezen voor een grote overstoming als het deze zomer hevig zou onweren.

Vervuild water en geurhinder

De gracht lijk een open riool. Ze wordt trouwens sinds jaren niet onderhouden. De gracht stinkt!


Onze vragen:

- We vragen duidelijkheid over de waterhuishouding, zowel op lokaal als op meer omvattend vlak.
- We hopen op een oplossing op korte termijn door zeer snel een grotere waterafvoer mogelijk te maken. Momenteel lijkt het stadsbestuur hier de eerste stappen in te ondernemen.
- De Rietgracht werd voor het eerst in jaren geruimd. We hopen dat dit in de toekomst periodiek over de ganse lengte gebeurt.
- We hopen op een groene rietgracht: rioolvrij, eventueel met een smal wandelpad ernaast maken, graag met veel vogelvriendelijke begroeiing.
- Kort geleden was er overleg tussen het stadsbestuur en buurtbewoners. We hopen dat dit tot concrete resultaten kan leiden.

Geen opmerkingen: